تعریف حسابداری چیست؟ همه چیز در مورد حسابداری

تعاریف متعددی برای مفهوم حسابداری وجود دارد؛ در میان این تعاریف، آنچه که قابل مشاهده است ضرورت وجود حرفه حسابداری در هر کسب‌وکاری است. چراکه از زمان قدیم تا به امروز در تمامی داد و ستدهای اقتصادی و اجتماعی، حسابداری نقش پررنگی داشته است. در حقیقت حسابداری یکی از عوامل موثر در بقای هر کسب‌وکاری است و طبق تعریف ویکی پدیا، به نوعی زبان تجارت نیز خوانده می‌شود.

تاریخچه حسابداری؛ حسابداری چند سال قدمت دارد؟

حسابداری مدرن برای اولین بار با تعریف واژه تراز و تعادل در حساب‌ها توسط پاچیولی در سال 1494 مطرح شد. کتاب پاچیولی، اولین منبع حسابداری مدرن تا به امروز است. هرچند برخی از اسناد کشف شده در مورد حسابداری حکایت از این دارد که متعلق به 2000 تا 3300 سال قبل از میلاد مسیح هستند و در مصر و بین‌النهرین به دست آمده بودند. این اسناد نشان دهنده این است که وجود تجارت و معامله‌ بین افراد، آن ها را به داشتن چنین اسنادی نیازمند کرده است.

یک حسابدار چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

کسی که می‌خواهد یک حسابدار شود باید به این نکته توجه داشته باشد که علاقه داشتن به ریاضیات یکی از شروط لازم برای این کار است. به کسانی که از ریاضی فراری هستند توصیه می‌کنیم که به هیچ عنوان سمت رشته‌ حسابداری نیایند. به دلیل این که شما در حسابداری همیشه با اعداد و ارقام سر و کار خواهید داشت. البته تنها علاقه به ریاضیات نیست که از شروط لازم برای حسابدار شدن است بلکه یک حسابدار باید به اصول نگارشی هم مسلط باشد.

علاوه بر این‌ها باید این نکته را نیز به شما بگوییم که حسابدارها معمولاً در سر کار، ساعت‌های زیادی را بر روی یک صندلی و پشت میز می‌گذرانند و کسی که می‌خواهد حسابدار شود باید تحمل این کار را هم داشته باشد. حسابداری شغلی است که می‌تواند برای شما درگیری‌های ذهنی زیادی به وجود آورد. معمولاً کسانی که حسابدار یک شرکت هستند، حتی در تعطیلات نیز نمی‌توانند بی‌خیال امور مالی و حسابداری شرکت خود شوند.

فرصت‌های شغلی حسابداری

حسابداری از جمله مشاغل ضروری هر کسب‌وکاری است. هر کسب‌وکاری بسته به حجم فعالیت، حداقل به یک حسابدار برای سروسامان بخشیدن امور مالی نیاز دارد. پس اگر شما در ابتدای مسیر انتخاب رشته و حرفه هستید و به حسابداری علاقه‌‌مندید؛ شک نداشته باشید که این حرفه آینده‌ شما را می‌سازد! همچنین اگر به دنبال تحقیق رشته حسابداری هستید در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

در رده‌بندی مشاغل سخت حسابداری در رتبه پنجم قرار دارد و این به معنای حساسیت این حرفه در بقای هر کاری است. از طرفی حسابداری در لیست فهرست اولیه مشاغل پردرآمد دنیا نیز به‌‌شمار می‌آید. شاید یک حسابدار همانند پزشک و یا خلبان با جان افراد کاری نداشته نباشد ولی اطمینان از وضعیت مالی هر شرکت و یا هر فردی در ذهن توانمند و با خرد اوست که انجام می‌پذیرد.

انواع حسابدار

  • حسابدار عمومی
  • حسابدار پروژه ای
  • حسابدار حقوق و دستمزد
  • حسابدار صنعتی
  • حسابدار انبار
  • حسابدار مالیاتی
  • حسابدار مالی
  • حسابدار دولتی
  • حسابدار بیمه
  • دستیار حسابدار

آینده حرفه حسابداری در ایران

رشته حسابداری نشان می‌دهد که آینده این رشته در ایران بسیار خوب است. امروزه از کوچکترین سازمان‌ها گرفته تا بزرگ‌ترین شرکت‌ها و کارخانجات، همگی به یک حسابدار و یا یک گروه حسابداری نیازمندند. در واقع حسابداری مانند قلب یک مجموعه‌ی کاری است و اگر خللی در کارکرد آن به وجود بیاید، بقیه ی گروه‌های کاری هم با مشکل مواجه خواهند شد.

نرم افزارهای حسابداری

حسابداری از گذشته تا به امروز با ابزارهای مالی بسیاری رشد کرده است. امروزه با رشد چشمگیر تکنولوژی نرم‌افزارهای حسابداری جای چرتکه و ماشین حساب را گرفته‌اند و کسب‌وکارها این نرم‌افزارها را ابزاری مهم برای مدیریت کارشان تلقی می‌شوند.

  1.  نرم افزار حسابداری قیاس
  2. نرم افزار حسابداری حساب فا
  3. نرم افزار حسابداری پندار سیستم
  4. نرم افزار حسابداری کاوش
  5.  نرم‌افزار حسابداری هوفر
  6. نرم افزار حسابداری آنلاین چرتکه
  7. نرم افزار پارمیس
  8. نرم افزار پارسیان
  9. نرم افزار سپیدز

مهارت هایی که یک حسابدار باید داشته باشد

1- تجزیه و تحلیل برای صدور اسناد حسابداری

یک حسابدار باید درک و شناخت درستی از سیستم اطلاعاتی در حسابداری داشته باشد و به درستی بداند که وظیفه اش در این سیستم چیست . از پایه‌ای ترین مهارت‌های حسابداری ، می‌توان مهارت تجزیه و تحلیل آثارو رویدادهای مالی را بر روی عناصر اصلی حسابداری نام برد که در حقیقت بر اساس معادله حسابداری تعریف می‌شوند .

2- کار با نرم افزار Excel

یکی از مهمترین وظایف حسابداران در سیستم اطلاعاتی حسابداری تولید و ارائه گزارشات مالی است. یکی از ابزارهای پر کاربرد و دارای قابلیت‌های بالا که در سیستم اطلاعاتی قرار می گیرد ، نرم افزار Excel است. در حرفه حسابداری ، حسابدارانی که توانمندی سطح بالا در استفاده از برنامه Excel را دارا هستند ، مزیت رقابتی بیشتری نسبت به سایر حسابداران دارند .

3- توانایی استفاده از قوانین و مقررات مالیاتی ، بیمه و کار و تجارت

حسابدار در سیستم اطلاعاتی حسابداری موظف است موازین قانونی را رعایت کند. آگاهی از تکالیف مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم ، قانون مالیات بر ارزش افزوده و تجارت و سایر قوانین مرتبط برای حسابداران ضرورتی انکار ناپذیر است. این مهارت در نوع خود مهم و یادگرفتن و برای موفقیت و پیشرفت در حسابداری مورد نیاز است.

4- مهارت محاسبه حقوق و دستمزد، بیمه و مالیات کارکنان

حسابداران از پایین ترین سطح تا بالاترین سطح فعال در سیستم اطلاعات حسابداری لازم است مبانی قانونی حقوق و دستمزد ، حداقل حقوق پایه ، مزایای قانونی ، کسور قانونی ، نحوه محاسبه حقوق و دستمزد را نیز فرا بگیرند.

5- تهیه و ارسال اظهار نامه مالیات بر درآمد

اطلاع از مبانی قانونی اظهارنامه عملکرد ، نرخ های مالیات بر درآمد ، مواعد قانونی ارسال آنها ، نحوه تکمیل ، نحوه دسترسی به این اظهارنامه‌ها و تهیه اطلاعات مورد نیاز برای درج ، جرائم متعلقه در صورت عدم تهیه و ارسال ، از نکات فوق العاده مهمی است که حسابداران باید آنها را بدانند.

6- تهیه و ارسال گزارش فصلی خرید و فروش

فرآیند تهیه و تکمیل و ارسال تکلیف قانونی گزارش صورت معاملات فصلی از طریق نرم افزارهای تهیه شده از طرف سازمان امور مالیاتی بصورت آنلاین و آفلاین انجام می گیرد . بنابراین هر حسابداری که در شرکتها و موسسات و سازمانهای دولتی و نهادهای عمومی کشور مثل شهرداری ها مشغول بکار لازم است مهارت نحوه تهیه و تکمیل صورت معاملات و ارسال از طریق نرم افزارهای مربوطه را بداند.

7- مهارت ثبت دفاتر قانونی

در اولین گام آموزش حسابداری ، دانشجویان ، نحوه‌ی ثبت‌های حسابداری در دفاتر روزنامه و کل را آموزش می بینند ، اما متاسفانه بعد از فارغ التحصیل شدن مهارت کافی برای ثبت دفاتر قانونی را ندارند.

8- محاسبات مالیاتهای تکلیفی

یکی از مهارت‌های که تاکید می شود حسابداران در آن تبحر و تسلط خوبی پیدا کنند. مهارت محاسبات مالیاتهای مربوط به اجاره املاک ، ماشین آلات ، مالیات حق‌الزحمه موضوع تبصره ۱ و ۲ ماده ۸۶ اشخاص حقیقی ، مالیات اشخاص خارجی موضوع ماده ۱۰۷ ، مالیات تکلیفی مربوط به آرژانس‌های هواپیمایی ماده ۱۱۳ و ماده ۴۸ ق.م.م می‌باشد .

9- مهارت کار با کامپیوتر و اینترنت

کلیه شرکتها و موسسات برای سرعت بخشیدن به امور مالی و حسابداری خود از ابزارهای نوین طراحی و تولید شده بخصوص حسابداری استفاده می کنند. هم اکنون حسابدارانی که مهارت و توانایی خیلی خوب و موثر در بکارگیری کامپیوتر و اینترانت در اجرای عملیات حسابداری دارا هستند ، عملیات حسابداری را موفق‌تر و کارها با سرعت بیشتری پیش می برند .

بهترین نرم افزار حسابداری کدام است؟

هیچ نرم‌افزاری نمی‌تواند بهترین باشد، مگر آنکه خود را با آخرین تغییرات به روز نگه دارد. این تغییرات می‌تواند مربوط به آخرین قوانین مالی و مالیاتی، به‌روزرسانی‌های تکنولوژی محور و دقت و اطمینان در محاسبه‌های حسابداری باشد. یکپارچگی سیستم‌های حسابداری و صحت گزارشات مدیریتی از دیگر امکاناتی است که یک نرم‌افزار حسابداری خوب باید به مشتریانش ارائه دهد.