اهمیت فن بیان
اهمیت فن بیان چیست؟
فن بیان را این گونه می توان تعریف کرد: توانایی سخن گفتن به نحوی موثر، واضح و قدرتمند. دیل کارنگی که یکی اساتید بزرگ سخنوری و فن بیان دنیاست این گونه عنوان می کند: ” سخن گفتن، چیزی بیش از بیان یک سری کلمات است.”
این جمله دقیقاً به این موضوع اشاره دارد که سخن گفتن در کنار رعایت یک سری از اصول و قواعد کار ساز خواهد بود. اصول و قواعدی بسیار ساده اما کلیدی که گاهی حتی بر مفهوم جمله تاثیر گذار است.
اینجاست که اهمیت فن بیان برای همه ما آشکار می شود. بعضی از افراد تصور می کنند که فن بیان فقط مخصوص سخنرانان است. اما در اصل همه ما، دیگران را بر اساس کلامی که بر زبان می آورند و نحوه بیان آن کلمات می شناسیم و قضاوت می کنیم.
واقعیت این است که ما با فن بیان در واقع در پی یادگیری مهارت هایی هستیم که از طریق آن ها منظور خود را واضح و کامل بیان کنیم تا آنچه که نیاز اصلی ماست رفع کنیم. از طریق کلام ما با رییس و همکاران خود، همسر و فرزند، رییس بانک و موسسات، دانشجویان، کارفرمایان، مشتریان و دیگر اقشار جامعه ارتباط برقرار می کنیم.
کلمات به حدی قدرتمند هستند که با استفاده از آن ها حتی میتوان بر باور انسان ها تاثیر گذاشت. همه جملاتی که عنوان شد به درستی اهمیت دانستن اصول فن بیان را آشکار می کند.
اهمیت یادگیری فن بیان
فرقی نمی کند که دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل یا خانه دار، معلم و استاد یا شاگرد، کارمند یا رئیس در هر جایگاهی که باشید و هر شغل و موقعیتی که داشته باشیم بی نیاز از خوب و پسندیده صحبت کردن نیستیم.
افرادی که فن بیان خوبی دارند، از این موضوع به نحو احسن استفاده کرده و قادرند به راحتی روی دیگران تاثیر مثبت گذاشته و در خانواده و جامعه به عنوان افراد جذاب، قابل احترام و موثر شناخته شوند.
در زندگی روزانه و در برقراری ارتباط با دیگران اولین نگرش و برداشت از انسان مربوط به سخن گفتن و نحوه گفتار است و محتوای صحبت و حرف ها شخصیت و نگرش انسان را مشخص می کند. یکی از مهم ترین دلایل محبوبیت و موفقیت افراد اجتماعی موفق و آن هایی که به نحو تحسین برانگیزی ارتباط برقرار می کنند، شیوه صحبت کردن و فن بیانشان است.
اهمیت فن بیان در تدریس و برای معلمان
به احتمال خیلی زیاد در دوران مدرسه و دانشگاه اساتید ومعلم هایی داشتید که آنقدر خوب توضیح می دادند که دوست نداشتید کلاس آن ها تمام شود و از نشستن سر کلاس این عزیزان خسته نمی شدید.
این عزیزان کسانی بوند که فن بیان خوبی داشتند و می توانستند موضوع درس را به شکل صحیحی به شما منتقل کنند.
در مقابل این موضوع معلم هایی هم بودند که آنقدر کسل کننده و بد درس می دادند که حوصله شما سر می رفت و دائماً به ساعت نگاه می کردید و منتظر بودید هر چه سریع تر کلاس تمام شود. این گروه هم معلم هایی بودند که فن بیان خوبی نداشتند.
اهمیت فن بیان برای دانشجویان
بیشتر ما به نوعی دانشگاه را تجربه کرده ایم و با محیط و برنامه های آن آشنایی کامل داریم. زمانی که اساتید در از دانشجویان می خواهند کنفرانس ارائه بدهند، یک شوک سنگینی به دانشجویان وارد می شود اکثر آن ها حاضر هستند نمره کنفرانس و یا حتی نمره کامل آن درس را از دست بدهند اما جلوی جمع کنفراس ندهند.
یکی از دلایل این موضوع می تواند این باشد که بعضی از دانشجویان شاید فن بیان خوبی داشته باشند اما ترس از سخنرانی دارند و گروه دیگر افرادی هستند که خوب صحبت نمی کنند و با مهارت های خوب صحبت کردن وفن بیان آشنا نیستند.
اهمیت فن بیان در کسب جایگاه شغلی
احتمالاً شما هم در جایی که مشغول کار هستید اهمیت این موضوع را متوجه شدید که افرادی که از فن بیان و سخنوری بالایی برخوردار هستند، به نسبت کسانی که توانایی کمتری در این مهارت دارند توانسته اند جایگاه های شغلی بالاتری کسب بکنند و از مزایای بهتری نسبت به دیگران برخوردار باشند. میبینید؟ حتی برای کسب جایگه شغلی بهتر هم نیاز به فن بیان قدرتمند دارید!
اهمیت فن بیان در کسب و کار
تنها داشتن یک محصول با کیفیت و خوب، تضمین کافی برای موفقیت در کسب و کار نیست. شما باید بتوانید به بهترین نحو محصولتان را معرفی کنید و از آن در بازار رقابتی دفاع کنید.
از مدیران کسب و کار انتظار می رود با اعتماد به نفس کامل با کارکنان، مشتریان، شرکای تجاری، سرمایه گذاران و مردم صحبت کنند. ممکن است به دست آوردن میلیاردها تومان تنها به فن بیان درست صاحبان کسب و کار بستگی داشته باشد.
اهمیت فن بیان در موفقیت
هر چقدر مهارت های فن بیان بهتری داشته باشیم و بتوانیم ارتباط موثر تری را با دیگران برقرار کنیم، از نظر آن ها انسان قدرتمندتری هستیم و در نتیجه بیشتر موفقیت خود را تضمین می کنیم.
اما خبر خوب این که مهارت فن بیان و سخنرانی قابل یادگیری است و شما می توانید با توسعه و پرورش این مهارت سطح بالاتری از تعاملات و ارتباطات را در زندگی تجربه کنید. از آنجایی که ارتباط کلامی بخش عمده از زمان روزانه ما را به خود اختصاص می دهد، تسلط به فنون بیان و نحوه صحبت در جمع برای همه ما امری ضروری و حیاتی است.