ادوبی اکس دی یا به انگلیسی Adobe XD، یکی از نرم افزار های تخصصی طراحی UI و UX اپلیکیشن ها و وبسایت های مختلف است که توسط شرکت Adobe که یکی از مشهورترین تولیدکنندگان نرم افزارهای گرافیکی (خالق نرم افزارهایی مانند Photoshop, Illustrator, After Effects) تولید شده است. پس به طور خلاصه XD یک نرم افزار تخصصی گرافیکی برای طراحی رابط و تجربه کاربری اپلیکیشن ها و وبسایت ها می باشد.
Adobe XD مخفف Adobe Experience Design می باشد که برای اولین بار در سال 2015 معرفی شد و نهایتا در سال 2016 برای عموم در دسترس قرار گرفت. XD اولین نرم افزار تخصصی طراحی UI و UX نبود! قبل از ادوبی اکس دی، Sketch به عنوان یک ابزار تخصصی طراحی رابط و تجربه کاربری معرفی شده بود و روز به روز در حال پیشرفت بود. نرم افزار Adobe XD به وجود آمد که پاسخی در برابر Sketch در بازار رقابت باشد و تا به امروز هم در بازار رقابت به خوبی عمل کرده است.
چرا Adobe XD به وجود آمد؟ قبل از آن، طراحان از چه نرم افزاری استفاده می کردند؟
در این قسمت می خواهیم به فلسفه به وجود آمدن Adobe XD بپردازیم. یکی از دلایل مهم کمپانی ادوبی برای تولید XD رقابت با نرم افزار Sketch بود. تا قبل از Sketch طراحان UI و UX طراحان از نرم افزارهایی مانند فتوشاپ برای طراحی رابط کاربری استفاده می کردند که این نرم افزارهای برای طراحی UI و UX بهینه نبودند و از نیازهای یک طراح رابط و تجربه کاربری بسیار فراتر بودند و یادگیری آن ها هم بسیار مشکل بود بنابراین Sketch با تکیه بر این نقطه ضعف و تولید یک نرم افزار بهینه برای طراحی رابط و تجربه کاربری، محبوبیت زیادی بین طراحان پیدا کرد.
کمپانی ادوبی برای اینکه در گردونه رقابت عقب نماند، نرم افزار Adobe XD را به عنوان یک نرم افزار تخصصی طراحی رابط و تجربه کاربری معرفی کرد تا علاوه بر براوردن نیاز طراحان به یک ابزار ساده و سبک و اختصاصی شده برای طراحی رابط و تجربه کاربری، در رقابت هم حرف هایی برای گفتن داشته باشد.
رقبای Adobe XD در بازار چه نرم افزارهایی هستند؟
ادوبی اکس دی یا همان XD خودمان، اولین نرم افزار تخصصی طراحی UI و UX نبوده و طبیعتا رقبای قدرتمندی در بازار در کنار خود دارد. امروزه تعداد نرم افزارهای تخصصی طراحی رابط و تجربه کاربری بسیار زیاد شده است اما می توان گفت بازیگران اصلی میدان Figma، Sketch، Adobe XD و اخیرا Webflow هستند. در این میان اصلی ترین رقیب XD نرم افزار Figma می باشد.
11 دلیل مهم برای این که از Adobe XD به عنوان یک ابزار طراحی UI استفاده کنیم.
امیدواریم تا به اینجای کار پاسخ مناسبی به سوال Adobe XD چیست داده باشیم. در ادامه می خواهیم به ویژگی هایی از Adobe XD بپردازیم که آن را برای استفاده به عنوان یک نرم افزار طراحی UI و UX مناسب کرده است.
1- یادگیری Adobe xd بسیار آسان است.
قبل از XD و سایر نرم افزارهای تخصصی طراحی UI و UX، طراحان مجبور به استفاده از ابزارهایی مانند فتوشاپ استفاده می کردند، این نرم افزارها بسیار فراتر از نیاز یک طراح رابط و تجربه کاربری بودند اما طراحان مجبور به یادگیری ابزارها و امکانات زیادی از این نرم افزارها که در واقع نرم افزارهای عمومی گرافیکی بودند می شدند.
طبیعی است که زمانی که یک نرم افزار، به صورت تخصصی برای یک حوزه خاص طراحی می شود، تنها ابزارها و امکانات لازم برای همان حوزه تخصصی در آن موجود خواهد بود و بدیهیست که این خلاصه شدن امکانات باعث یادگیری ساده تر آن نرم افزار خواهد شد. کافی است منوهای Adobe XD و فتوشاپ را با هم مقایسه کنید به خوبی متوجه می شوید که XD تا چه اندازه خلاصه شده است که البته برای طراحان UI و UX کاملا کافی است. تخصصی شدن Adobe XD آن را به نرم افزاری تبدیل کرده است که یادگیری آن بسیار ساده است. تقریبا همه چیز در اکس دی قابل درک و ساده شده است و یکی از دلایل توصیه من به افراد مختلف به استفاده از XD، سادگی کار کردن با آن است. اگر بگوییم یادگیری عمومی این نرم افزار تا زمانی که با آن کاملا آشنا شوید تنها چند روز زمان خواهد برد.
2-عدم نیاز به سخت افزار عجیب و غریب
نرم افزارهای گرافیکی عموما به منابع سخت افزاری بالایی نیاز دارند اما Adobe XD یکی از نرم افزارهایی است که به منابع سخت افزاری زیادی نیاز ندارد. کامپیوتر شما هنگام کار کردن با XD زوزه نخواهد کشید:) در صورتی که حداقل منابع مورد نیاز این نرم افزار را فراهم کنید (در ادامه مقاله در این خصوص صحبت خواهد شد) به راحتی روی سیستم شما اجرا خواهد شد.
3- امکانات مناسب برای طراحان UI و UX
Adobe XD از جمله نرم افزارهایی است که به خوبی امکانات مورد نیاز طراحان برای طراحی پروژه های رابط و تجربه کاربری را در خود جای داده است. تقریبا تمامی مراحل را از طراحی وایرفریم ها، طراحی بصری و گرافیکی پروژه ها، پروتوتایپ، خروجی پروژه و حتی تست های مختلف را می توانید با استفاده از ابزارهای پیشفرض موجود در Adobe XD انجام دهید و از ابزارهای ثالث بی نیاز باشید.
4- طراحی پروتوتایپ های حرفه ای
حتما تا کنون در طرح های مختلفی که در سایت هایی مانند Dribbble دیده اید مات و مبهوت انیمیشن های زیبای موجود در طرح های مختلف شده اید. عموم این طرح ها با استفاده از قابلیت های پروتوتایپینگ نرم افزار XD ایجاد شده اند. البته کاربرد پروتوتایپ ها بسیار فراتر از ایجاد چند انیمیشن برای نمایش در پیش نمایش طرح های مختلف است اما به هر صورت Adobe XD به لطف تجربه بی نظیر خود در نرم افزارهایی مانند Flash و After Effects و پدید آوردن قابلیت Auto Animate در XD توانایی تولید هر نوع انیمیشنی را خواهید داشت.
5- پشتوانه قوی شرکت پدیدآورنده
زمانی که از کمپانی Adobe صحبت میکنیم از شرکتی صحبت می کنیم که عموم نرم افزار هایش در حوزه های مختلف رتبه اول را در بازار دارند برای مثال:
· Photoshop به عنوان سردمدار طراحی گرافیک پیکسلی و ویرایش تصاویر
· illustrator به عنوان نرم افزار برتر طراحی گرافیک وکتوری
· After effects به عنوان نرم افزار برتر حوزه ویرایش فیلم و جلوه های ویژه
· Premiere Pro به عنوان نرم افزار برتر حوزه تدوین و ویرایش ویدیو
6- با سرعت جت طراحی می کنید
امکانات موجود در Adobe XD که برای طراحی رابط کاربری اختصاصی شده اند به شما کمک می کنند به دور از پیچیدگی های موجود در نرم افزارهایی مانند فتوشاپ طراحی کنید. قابلیت هایی همچون Repeat grid، کامپوننت ها و Asset ها به شما کمک می کند که المان هایی که در قسمت های مختلف طرح وجود دارند را تنها یک بار طراحی و تعریف کنید و بارها و بارها استفاده کنید.
7-پلاگین های متنوع Adobe XD
یک نرم افزار هر چقدر هم حرفه ای باشد باز هم تمامی امکانات مورد نیاز کاربران خود را تامین نمی کند اینجاست که پلاگین ها وارد میدان می شوند. کاربران می توانند امکانات مورد نظر خود را که در نرم افزار XD به صورت پیشفرض وجود ندارند را به صورت پلاگین های مختلف نصب کنند. این پلاگین ها که به صورت رایگان یا غیر رایگان موجود هستند، امکانات مورد نظر شما را به نرم افزار اضافه خواهند کرد. از مهمترین پلاگین های پرکاربرد Adobe XD که رایگان هستند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· پلاگین فارسی نویسی (RTL)
· Undraw که برای ایجاد تصاویر وکتوری حرفه ای به کار می رود.
· UI Faces که با استفاده از آن می توانید تصاویر پروفایل زیبا ایجاد کنید.
· Trello که برای ارتباط با اعضای تیم و مدیریت پروژه استفاده می شود.
· Icons 4 Design که مجموعه ای از هزاران آیکون حرفه ای را یکجا در اختیار شما قرار می دهد.
· Zeplin که در خروجی گرفتن از طرح ها و ارائه آن ها به برنامه نویس نقش دارد.
8- استفاده از XD رایگان است!
Adobe XD یکی از نرم افزارهای پلتفرم Creative cloud شرکت ادوبی است (این پلتفرم تمام نرم افزارهای موجود در خود مانند فتوشاپ، ایلاستریتور، افترافکتز و … را با پرداخت 50 دلار در اختیار کاربر قرار می دهد) در حال حاضر استفاده از Adobe XD به صورت رایگان ممکن است. البته برای استفاده از امکانات بیشتر XD باید از نسخه ممتاز یا Premium آن استفاده کنید البته که نسخه رایگان XD تقریبا تمام نیازهای شما را رفع می کند و نیازی به تهیه نسخه پولی آن نخواهید داشت. پس نیازی نیست به دنبال کرک نرم افزار Adobe XD یا مواردی از این قبیل بگردید
9- آپدیت های مداوم
XD نسبتا نرم افزار نوپایی به حساب می آید. ادوبی برای حمایت از نرم افزار خود اقدام به ارائه آپدیت های منظم کرده است. البته متاسفانه بسیاری از این آپدیت ها موفق نبوده اند اما مجموعا برایند انتشار آپدیت ها مثبت بوده است.
10- محبوبیت در جامعه طراحان رابط و تجربه کاربری
یکی دیگر از دلایلی که توصیه می شود که از XD استفاده کنید این است که این نرم افزار توسط طیف وسیعی از طراحان مورد استفاده قرار می گیرد. طبیعی است که زمانی که یک ابزار و نرم افزار توسط طیف وسیعی از افراد مورد استفاده قرار می گیرد، در جهت رفع نیازهای آن ها موفق عمل کرده است.
11-نسخه Adobe XD برای اندروید و iOS
با استفاده از نسخه موبایلی XD برای سیستم عامل اندروید و iOS می توانید پیش نمایش طرح های خود را در موبایل به صورت زنده مشاهده کنید و یا محصولاتی که طراحی می کنید را تست کنید. حتی هنگام طراحی هم میتوانید پیش نمایش تغییرات را به صورت زنده مشاهده کنید.
آیا Adobe XD برای ویندوز 7، 8 و 8.1 قابل استفاده است؟
شاید به دنبال دانلود Adobe XD برای ویندوز 7، 8 یا 8.1 باشید اما خودتان را خسته نکنید! Adobe XD روی ویندوز 10 به بالا اجرا می شود. و روی نسخه های پایینتر قابل اجرا نیست.