مایا چیست؟

نرم‌افزار مایا یکی از معروف‌ترین نرم‌افزارها در زمینه طراحی سه‌بعدی است. از این نرم‌افزار در موارد بسیاری چون مدل‌سازی‌های سه بعدی، ساخت انیمیشن، متحرک‌سازی، ساخت بازی‌های ویدیویی و ... استفاده می‌شود.

نرم‌افزار مایا، نرم‌افزاری مناسب برای طراحی‌های سه بعدی است که در آن امکانات و ابزارهای گوناگونی برای چنین طراحی‌هایی وجود دارد. از این نرم‌افزار به خصوص برای ساخت انیمیشن استفاده می‌شود زیرا به کمک آن موارد مختلفی چون درختان، گل‌ها، انسان، اعضای بدن انسان، ساختمان‌ها، محیط و … به صورتی طبیعی ساخته می‌شود. افرادی که در مواردی چون ساخت تبلیغات، ساخت برنامه‌های تلویزیونی، جلوه‌های بصری سه بعدی و ساخت انیمیشن‌های سه بعدی فعالیت می‌کنند، از این نرم‌افزار به وفور استفاده می‌کنند. گفتنی است نرم‌افزار مایا از دسته نرم‌افزارهای متن باز است که به کمک برخی زبان‌های برنامه‌نویسی از جمله پایتون می‌توان آن را ارتقا داد.

تاریخچه نرم‌افزار مایا

ابتدا در سال 1998 شرکت آلیاس ویوفرانت (Alias Wavefront) اولین نسخه از نرم‌افزار مایا را رونمایی کرد و به دلیل ویژگی‌های منحصر به فردی که این نرم‌افزار ارائه داد، در سال 2003 موفق به دریافت جایزه (AATA) از آکادمی تصاویر هنری متحرک شد. پس از مدت 7 سال، شرکت بزرگ اتودسک امتیاز این نرم‌افزار را خرید و با تغییراتی که بر روی آن اعمال کرد، نرم‌افزار مایا را به یک نرم‌افزار حرفه‌ای در زمینه طراحی‌های سه بعدی تبدیل کرد. جلوه‌های ویژه برخی از فیلم‌های معروف هالیوودی مانند مرد عنکبوتی، ارباب حلقه‌ها، جنگ ستارگان و انیمیشن عصر یخبندان به کمک نرم‌افزار مایا ساخته شده شده است. همچنین بازی‌های معروفی چون هالو و کال آف دیوتی نیز با استفاده از این نرم‌افزار طراحی و ساخته شده‌اند.

نرم‌افزار مایا دارای چه ویژگی‌هایی است؟

این نرم‌افزار محبوب دارای ویژگی‌های متعددی است که به کمک هر کدام از این ویژگی‌ها می‌توان بخش‌های مختلف از یک انیمیت را پیاده‌سازی کرد. نرم افزار مایا را می‌توان یکی از نرم افزارهای طراحی گرافیک در نظر گرفت.

مدل‌سازی

برای ساخت یک اینمیت لازم است تمامی بخش‌های صحنه و شئی‌هایی که قرار است به نمایش دربیایند، ساخته و طراحی شود که در صنعت گرافیک کامپیوتری به این کار، مدل‌سازی می‌گویند.  با استفاده از نرم‌افزار مایا می‌توان هر نوع کاراکتری که مد نظر طراح است را ساخت. به جز کاراکترها به کمک این نرم‌افزار می‌توان ابزار، وسایل، محیط، بنا و … را نیز به وجود آورد و از آن‌ها در یک فیلم انیمیشنی و یا بازی استفاده کرد. خوب است بدانید که مدل‌ها در مایا به سه شکل پالیگان، نربز و سابدیویژن هستند که هر کدام دارای ویژگی‌های خاصی بوده و کاربر با توجه به نیازی که دارد از یکی از این موارد و یا ترکیب آن‌ها استفاده می‌کند.

ایجاد بافت و تکسچرینگ

درون نرم‌افزار مایا کتابخانه‌ها و متریال‌های بسیاری وجود دارد که با استفاده از هر کدام از آن‌ها می‌توانید انواع مختلفی از بافت و تکسچرینگ را به مدل ایجاد شده‌ی خود اضافه کنید.

اسکلت‌گذاری و یا ریگینگ

با استفاده از اسکلت‌گذاری می‌توان کاراکترها را متحرک کرد. نام دیگر این فرایند در مایا، ریگینگ است. انیماتور با استفاده از مایا می‌تواند پیچیده‌ترین ریگ‌ها را به راحتی پیاده‌سازی کند، از این رو در زمینه ریگینگ هیچ نرم‌افزاری به پای مایا نخواهد رسید.

با استفاده از ابزارهایی که در نرم‌افزار مایا وجود دارد می‌توان تحرک را در کاراکترهای ساخته شده و یا وسایل ساخته شده مانند دوربین‌ها به وجود آورد. به طور مثال در آپدیت‌های اخیر این برنامه مواردی اضافه شده است تا اندام انسان و یا موجودات به شبیه‌ترین حالت ممکن برسند تا بتوانند یک حرکت واقعی را انجام دهند.

انیمیت

جا به جایی اشیا از یک مکان به مکان دیگر را انیمیت می‌گویند. در نرم‌افزار مایا می‌توان انیمیت را به صورت دستی پیاده‌سازی کرد. در مایا ابزاری وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان حرکت اشیا را به شبیه‌ترین حالت ممکن به وجود دارد و این ویژگی به قدری قوی است که امروزه هیچ شرکتی در رابطه با انیمیت به فکر استفاده از نرم‌افزار دیگری نمی‌افتد.

رندرینگ

رندرینگ فرایندی است که به کمک آن مدل‌های خام به مدل‌های واقعی تبدیل می‌شود و رنگ و لعاب می‌گیرد. مایا از یکی از قوی‌ترین موتورهای رندر استفاده می‌کند که برای پروسه انیمیشن‌سازی به خوبی عمل کرده است. به دلیل موتور رندر قوی‌ای که مایا دارد، به جز ساخت انیمیشن و یا بازی‌های ویدیویی، در مصارف معماری نیز از این نرم‌افزار استفاده می‌شود.

نورپردازی

در هر انیمیشن و یا بازی ویدیویی، نورپردازی یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند به هر چه بهتر نشان دادن محیط و کاراکترها کمک کند. امکانات و ابزارهای مختلفی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانید نورپردازی‌های حرفه‌ای را در مدل طراحی شده خود به وجود آورید.

شبیه‌سازی حرکت‌های داینامیکی

با استفاده از نرم‌افزار مایا می‌توان حرکات داینامیکی مانند گردباد، طوفان، دود، حرکت سیالات، طوفان، سیل، تصادف‌ها و … را شبیه‌سازی کرد تا انیمیشن و یا بازی ساخته شده توسط مایا هر چه بیشتر به واقعیت شبیه شود. وجود ابزارهای مختلف در این نرم‌افزار حرفه‌ای موجب شده هر چه در تصور کارگردان انیمیشن و یا بازی ویدیویی است، به خوبی پیاده‌سازی شود.

چرا از نرم افزار مایا استفاده می‌کنیم؟

چون نرم افزا مایا بهترین نرم افزار است. کار با نرم افزار گرافیکی مایا آسان است و همچنین یادگیری آن بسیار ساده و آسان است.

امکانات نرم افزار مایا چیست؟

از نرم افزار گرافیکی مایا برای پروژه‌های مختلفی استفاده می‌شود.
انیمیشن سازی
جلوه‌های ویژه سینمایی
ساخت اشکال سه بعدی
طراحی انواع متریال
و…

بهترین ورژن نرم افزار مایا

نرم افزار مایا ورژن‌های مختلفی دارد، در حال حاضر بهترین نسخه نرم افزار مایا نسخه 2021 مایا است.

کسب درآمد با نرم‌افزار مایا چگونه است؟

نرم‌افزار مایا خود به تنهایی و یا با کمک نرم افزارهای جانبی و پلاگین هایش پتانسیل بالایی برای کسب درآمد دارد. شما علاوه بر آنکه می‌توانید به عنوان یک نیروی متخصص در یک استودیوی انیمیشن‌سازی مشغول به کار شوید، راه‌های دیگری نیز برای کسب درآمد به صورت انفرادی یا به صورت فریلنسری با مایا وجود دارد.  یکی از راه‌های کسب درآمد با مایا، ساخت مدل‌های سه بعدی است، به این صورت که می‌توانید با ساختن مدل‌های سه بعدی و قرار دادن در سایت‌های فروش مدل، حتی به صورت دلاری با همین مدل‌سازی درآمد کسب کنید و راه‌های بسیار دیگری که مدل‌سازی فقط یکی از آن‌ها بود. ساخت متریال و فروش آن، ساخت تولید محتوای ویدئویی، طراحی مدل‌های داخلی، معماری، طراحی دکوراسیون، ریگ و سفارش گرفتن موارد رندر و تکسچر، اینها همه بخشی از روش‌های کسب در آمد در مایا هستند که باز بیشتر توضیح خواهم داد.

زبان برنامه نویسی نرم‌افزار مایا چیست؟

هسته اصلی نرم‌افزار مایا در زبان سی ‌پلاس ‌پلاس (++c) نوشته شده ‌است، هر چند مایا متن باز نیست و اجازه دستکاری کاربر را نمی‌دهد با این حال، می شود با کمک هسته ثانوی آن و از طریق زبان‌های برنامه‌نویسی سی پلاس پلاس، موسوم به زبان MEL یا Maya embedded و همینطور پایتون انواع اسکریپت ها را برای آن توسعه داد. در نتیجه، ابزارها و امکانات maya به صورت جامع است ولی می‌توان امکانات جدید و راحت‌تری به آن که در پنجره‌هایی به نام UI ایجاد کرد که همین قابلیت، بسیار مورد توجه استودیوهای بزرگ سازنده فیلم و انیمیشن قرار گرفته ‌است.

آموزش انیمیشن‌ سازی با نرم‌افزار مایا

همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره کردم، نرم‌افزار مایا ویژگی‌های بسیار فراوانی دارد و یکی از کارهایی که با مایا می‌توانیم انجام دهیم ساخت انیمیشن است. اگر می‌خواهید انیمیشن‌ سازی را یاد بگیرید حتما نرم‌افزار مایا را به عنوان پلتفرم اصلی و نرم‌افزار پایه در نظر بگیرید. اما باید توجه داشته باشید برای شروع یادگیری انیمیشن هرگز نباید چندیدن نرم‌افزار را با هم پیش ببرید.